HTML

HTML (HyperText Markup Language) е стандартен език за програмиране, използван за създаване на уеб страници. Той определя структурата и семантиката на съдържанието на уеб страницата, като използва различни елементи и тагове, които описват как да бъде представено и организирано съдържанието.

HTML използва текстови елементи, наречени тагове (tags), които обграждат и означават различните елементи и части на уеб страницата. Таговете се състоят от отварящ и затварящ таг. Например, <p>Това е параграф</p> създава параграф на уеб сайта.

HTML е език със статична структура, който дефинира заглавие, параграфи, списъци, таблици, връзки, изображения и други елементи. Той също така поддържа формуляри, които позволяват на потребителите да въвеждат данни и да ги изпращат към сървъра.

HTML е основен елемент на уеб разработката и се използва със CSS (Cascading Style Sheets) и JavaScript, за да се създадат интерактивни и стилни уеб страници. CSS се използва за стилизиране на външния вид и представянето на уебсайта, докато JavaScript добавя динамичност и интерактивност.

Съвременни версии като HTML5, включват подобрения и нови функционалности, които поддържат мултимедийно съдържание, графики, аудио и видео, уеб-приложения и други възможности. HTML е широко използван и поддържан от браузъри и се счита за стандартен език в уеб разработката.

0877 630 000