Дигитален маркетинг
Какво е content marketing?

Какво е Content Marketing и как да го приложим на практика?

Съдържание:

 1. Какво е content marketing?
 2. Какви са предимствата му?
 3. Видове content marketing
 4. Как да изготвим content marketing стратегия?
 5. Content Marketing с T&B Technology 
 6. Заключение

Бертолт Брехт някога е казал: “Думите имат своя собствена душа.”

И в днешния свят на комуникация, това наистина е основен принцип – словото и как боравим с него. Думите са сила, която може да събуди спектър от емоции у всеки човек. Затова и в модерното време, най-важният аспект от една маркетингова стратегия е нейното съдържание, или т.нар. content marketing.

В този ред на мисли, днес ще се потопим в света на контент маркетинга – какво представлява, защо е толкова важен и как да се възползваме от неговата неуспорима сила.

Какво е Content marketing?

content marketing - създаване на ценно съдържание

Content marketing (content – съдържание) е маркетингова стратегия, която се фокусира върху създаването, публикуването и споделянето на ценно съдържание с цел привличане и ангажиране на целевата аудитория. Този вид маркетинг се основава на идеята, че качественото съдържание има способността да повлияе на всеки потребител, като предоставя полезна информация, развлечение или вдъхновение.

В дигиталната ера създаването на съдържание е изключително важен инструмент. Той може да подобри видимостта на всеки бранд, да създаде лоялност към марката и да привлече нови потенциални клиенти. Този вид маркетинг изисква стратегическо планиране и постоянно обновяване на съдържанието, за да се осигури ефективност и последващи успешни резултати.

Какви са предимствата му?

Ако се чудите защо маркетинговите експерти винаги насърчават използването на content marketing, ето и няколко убедителни причини:

 1. Повишава трафика и разпознаваемостта на бранда

Качественото и оптимизирано за търсачките съдържание работи като магнит за потребителите. Всеки клик, всяко посещение на вашия уебсайт добавя към неговия трафик, като подобрява видимостта и позицията му в Google резултатите. По този начин се повишава и неговата разпознаваемост сред аудиторията.

 1. Помага по-добре да комуникирате ценностите си

Благодарение на съдържанието в content marketing, можете да се представите на потребителите. Да ги убедите във важността на вашите продукти/услуги; да им обясните техните ползи; да ги ангажирате; да ги накарате да обмислят или направят покупка.

Чрез този вид маркетинг, вие ги прокарвате и през “потребителската пътека”. 

 1. Придава цялост на бранда ви

Представете си, че имате страхотен сайт, с изящни графики и цветове. Но няма нито дума в него. Всичко е само бързина на зареждане, подредена структура и много цветове. 

Как ще успеете да придадете на публиката ценностите си? Как ще им обясните кои сте, какво правите и за какво се борите? Или какво ще получат потребителите от вашия продукт/услуга?

Дори най-добрият сайт и най-уникалният бизнес не биха могли да достигнат до целевата си аудитория без помощта на думите.

Точно това прави и content marketing  с вашия бранд – придава му смисъл и цялост.

 1. Утвърждава авторитета на марката

Когато вашият бизнес предоставя стойност за останалите под формата на информация, съвети или развлечение, той става авторитет във своята ниша. По този начин укрепва доверието на аудиторията и повишава “вярата” в марката.

 1. Подкрепя генерирането на лийдове и продажби

Информативното текстово съдържание и креативният подход могат да насочат вашите потенциални клиенти към конкретни действия. Това включва регистрация, абонамент или покупка, подпомагайки генерирането на лийдове (потребителят, който е извършил желаното от нас действие) и увеличавайки продажбите.

Видове Content marketing

content marketing - блог постове, видео съдържание, инфографики, подкасти и т.н.

Content marketing включва множество видове съдържание, които могат да се използват, за да се постигнат разнообразни маркетингови цели. Ето някои от най-популярните видове:

 • Блог постове

Блог постовете са може би най-популярния вид content marketing. Чрез създаването на информативни и актуални статии, категорийни и продуктови описания, лендинг страници, страници за услуги, подробни ръководства и т.н, можете да споделяте важна информация за вашия бранд. По този начин можете също лесно и сигурно да утвърдите себе си и експертизата си на пазара.

 • Видео съдържание

Видео съдържанието, като видео уроци, интервюта, продуктови демонстрации и други, набира все по-голяма популярност. Поради самата си естетика, видеото има способността да ангажира аудиторията по-добре от всеки друг вид съдържание, както и да тренира визуалната памет на потребителите.

 • Инфографики

Инфографиките съчетават текст и графика, за да представят информацията по по-систематизиран и “смилаем” за потребителите начин. Те са подходящи за представяне на статистически данни, процеси и др.

 • Подкасти

Разбира се – доброто старо радио, но в нов дигитален облик и с възможност за качествен диалог! Подкастите са аудио или видео записи, които се предоставят онлайн и могат да бъдат свалени или стриймвани от всеки един потребител. 

Един от големите плюсове на този медиен формат е, че може да се “консумира” през компютър, смартфон, таблет или каквото и да е друго смарт устройство. Чрез него всеки бранд може да предостави на потребителите си качествено съдържание, развлечение или образователна инициатива във всяка област на интерес.

Как да изготвим content marketing стратегия?

content marketing стратегия

Изготвянето на стратегия за content marketing не е за подценяване. За постигането на задоволяващи резултати е нужна правилна, внимателно обмислена и последователно изпълнена стратегия. Ето и как да се ориентирате в нея:

Идентифицирайте целевата аудитория

Първата стъпка в създаването на content marketing стратегия е да зададете параметрите на своята аудитория – пол, възраст, демографски данни, интереси, навици. 

Ако имате тази информация за своите потребители, ще знаете какъв вид съдържание да създадете, така че да ги ангажирате и да задоволите техните потребности. По този начин можете също така да персонализирате контента и да създадете лоялни връзки с потенциалните си клиенти.

Дефинирайте целите си

След като определите целевата си аудитория, трябва да си изясните и какви цели искате да постигнете с избраната стратегия. 

Тези цели могат да бъдат свързани с увеличаване на уеб трафика, привличане на лийдове, подобряване на бранд разпознаваемостта, увеличаване на продажбите и други. Целите ви трябва да бъдат конкретни, измерими, постижими, и релевантни.

Изберете вид съдържание и подходящите за него канали

След като определите целите и желаната аудитория, е време да изберете и каналите, чрез които да достигнете до нея. Вече имайки ясна представа за това какви потребители искате да достигнете, можете да начертаете пътя до тях. 

Ако таргетът ви са хора от “новото” поколение Z, е по-вероятно да ги намерите в Instagram или Tiktok. Но ако таргетирате хора, ориентирани към бизнес решения, е добре да се насочите към Facebook или LinkedIn. 

Който и канал да изберете – съобразете го с целите и нуждите на своя бизнес. Заложете на качество, вместо на количество и се стремете да предлагате контент, релевантен за вашата аудитория и ниша.

Изгответе си график/календар на публикуване

Сега вече знаем каква е нашата аудитория, какви са целите ни и къде ще публикуваме бъдещия контент. Остава само да направим график – кога да бъде публикуван. 

Имайте предвид, че content marketing-ът отнема време да се създаде. Затова бъдете реалистични в очакваните срокове и планове за публикуване. Изгответе си план/график за недълъг период от време. Например може да планирате контента си на месечна база.

Включете в този план темите, видът съдържание, времето за публикуване, целта и каналът, който сте избрали.

Разпространете и рекламирайте съдържанието

Когато вече сме публикували очакваното съдържание, е време и да го разпространим, за да достигне до максимален брой хора. Това може да включва споделяне в социалните мрежи, изпращане на newsletter и дори платена реклама, ако е необходимо.

Измерете ефективността на стратегията

Последната и най-важна стъпка е да измерите и анализирате резултатите от content marketing стратегията си. 

Използвайте аналитични инструменти, за да следите уеб трафика, ангажираността и взаимодействието с аудиторията, конверсиите и други ключови показатели. Тази информация ще ви помогне да проследите успеха на стратегията си и да я модифицирате при нужда.

Content Marketing с T&B Technology 

създаване на съдържание с T&B Technology

От уебсайт изработка, през графичен дизайн и създаване на разнообразни визуални елементи, до управлението на вашия Content Marketing и SEO – T&B Technology е тук, за да стане ваш доверен партньор по пътя ви към успеха!

С нас не само имате достъп до най-новите тенденции в дигиталния маркетинг. В наше лице имате и партньор, който разбира вашите цели и визия и работи усърдно, за да ги постигне. Нашата мисия е да ви помогнем да създадете силно онлайн присъствие и да разрастнете своя бизнес.
Не сте сигурни от къде да започнете? Свържете се с нас, ние знаем!

Заключение

Съдържание, което предоставя стойност и решение на проблемите на аудиторията, е ключов елемент за успеха на всеки бранд. 

Този подход е динамичен и изисква постоянна адаптация към изменящите се нужди и тенденции на пазара. Но с правилната стратегия, content marketing-ът може да се превърне в мощен инструмент за растеж на вашия бизнес!

0877 630 000