Friction

“Friction” се отнася до пречки или трудности, които потребителите може да срещнат по време на своето взаимодействие с уебсайт, приложение или други дигитални продукти / услуги. Това могат да бъдат фактори, които затрудняват навигацията, усложняват процеса на покупка, предизвикват объркване или изискват допълнителни усилия от страна на потребителя.

Friction в дигиталния маркетинг може да бъде причинено от различни фактори, като:

  1. – Сложност на уебсайта или приложението: Ако интерфейсът или навигацията са трудни за разбиране или използване, потребителите могат да се сблъскат със затруднения и да изпитат неудобство.
  2. – Дължина на процесите: Ако процесите за покупка, регистрация или изпълнение на определени задачи са прекалено продължителни или изискват много стъпки, това може да предизвика умора или загуба на интерес от страна на потребителя.
  3. – Сложност на формите: Ако формите за попълване на данни са прекалено дълги, с много задължителни полета или съдържат сложни инструкции, потребителите могат да изпитат неудобство и да се откажат от попълването им.
  4. – Непоследователност в дизайна и функционалността: Когато уебсайтът или приложението не следват една и съща структура, дизайн или функционалности в различните си части, потребителите могат да бъдат объркани или да загубят доверие.

Friction може да има негативно въздействие върху потребителското изживяване, да доведе до напускане на страницата или намалена конверсия. В дигиталния маркетинг е важно да се разберат потребителските предпочитания, за да се осигури гладко и приятно преживяване за потребителите.

0877 630 000