Целева страница (Landing Page)

Целева страница (Landing Page) е специално създадена уеб страница, към която потребителите са насочени след като кликнат върху рекламен или маркетингов банер, връзка, електронно писмо, пост в социалните медии или други източници на трафик. Целта на целевите страниците е да привлекат вниманието на посетителите и да ги насочат към специфична цел или действие.

Целевите страниците се използват широко в дигиталния маркетинг и рекламата, за да предоставят на посетителите релевантна информация и да ги насърчат да изпълнят определено действие, като например:

  • Регистрация за събитие или уебинар
  • Попълване на формуляр за получаване на предложение или информация
  • Закупуване на продукт или услуга
  • Изтегляне на електронна книга или друго съдържание
  • Абониране за бюлетин или новини
  • Попълване на анкета или въпросник
  • Споделяне на съдържание в социалните мрежи

Характерно за целевите страници е тяхната фокусираност върху конкретна цел и ясен призив към действие (Call-to-Action / CTA). Те обикновено имат опростен дизайн и малко навигационни елементи, за да се насочи вниманието на посетителите към изпълнението на желаното действие.

Ефективната целева страница предлага съдържание, което отговаря на очакванията на потребителите и създава усещане за сигурност и доверие. Трябва да бъде оптимизирана за устройства като мобилни телефони и да зарежда бързо, за да осигури положително потребителско изживяване.

Целевите страниците се използват активно в онлайн маркетинг кампании и промоции, като предоставят ефективен начин за конвертиране на трафика в реални потребители или клиенти. Те позволяват на маркетинговите специалисти да измерят ефективността на кампанията и да анализират резултатите от нея.